Dag 27

Het IKEA bed sliep goed en bij het ontwaken was alles opgeladen en alle kleding bijna droog. Omdat er nog wat regen verwacht werd en ik voor twaalf uur moest uitchecken laat ik de boel lekker verder drogen. De campingwinkel voorziet in de nodige extra brunch als bodem voor het fietsen.

IKEA cøttage

Uiteindelijk fiets ik om twaalf uur weg om de geplande 86 kilometer naar Upgrid Experience te fietsen. Deze camper camping wordt gerund door een Nederlands stel en zij werden gevolgd in het TV programma Het hoge noorden. De beelden die ik toen zag, maakten dat ik hier graag heen wilde.

Het eerste deel van de route is weinig inspirerend, veel autowegen met veel verkeer en het nodige klimwerk. Wanneer ik door een blauwe Volvo onnodig dicht gepasseerd wordt, vliegt er een half ijsje langs mijn hoofd. Het Zweedse woord voor tokkie ontging mij dus heb ik in het Engels mijn ongenoegen geuit. Tegelijkertijd ook een moment om te beseffen dat ik kwetsbaar ben en extra tevreden met mijn reflecterende hesje. Wie had ooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen. 

Niet veel later komt dan het Zweden tevoorschijn wat ik al maanden voor ogen had. Een rustige weg, het asfalt houdt op, het gravel begint, meanderend door het bos en langs de meren. Bij een van de vele meren zie ik een soort afslag naar een afgelegen strandje, ik sla af en parkeer de fiets. De fiets fungeert daarna als kleerhanger en ik geniet ten volste van de natuur.

Meer gravel, meer beter

De afgelopen weken heb ik vaak contact met mijn ouders en spreken we, en denk ik, over de verschillen en overeenkomsten tussen hun reis over de oceaan en mijn reis nu. Zo stond er ruim 40 jaar geleden in de bijlage van het Parool een foto van mijn vader met enkel een veiligheidsriem die zich met een emmer doucht midden op de oceaan. Mijn vader deed verslag van hun reis in het Parool, ik hier. Vader naakt op de boot, ik naakt in een meer. Dank voor de genen en de inspiratie vader!

Nature

Na nog meer gravel en nog meer meren volgt een laatste klim naar Upgrid Experience waar ik warm wordt onthaald door Anne en zelf een plek mag uitzoeken. Het meer is de douche en daar maak ik dankbaar gebruik van. Ik blijf hier nog wel even.

Dit bestaat dus echt

Tot morgen.

Na 2134 kilometer
Geschreven door:

4 Reacties

 1. Ingeborg Vd Woerdt
  juni 27, 2023

  Prachtige omgeving !

  Grappig dat je zo dol bent op gravel, 😆 Ik probeer het juist te vermijden —> onbetrouwbare ondergronden niet zo fijn. Wellicht omdat we ooit 5km/h (ik achter op een brommertje) omgingen in de bocht waar wat zand en grind lag. Dat met vervolgens een keer wiel onder me vandaan geklapt bij tramrails en regen (8 weken gips, snorkel vakantie om zeep) maakt dat ik gewoon ordinair asfalt erg prettig vindt. 😄

  Geniet van de prachtige natuur!
  Is het ook een beetje warm of ben je een bikkel in koud water?

 2. juni 27, 2023

  Haha, ja maar deze fiets is gemaakt voor gravel en de banden ook;)
  Het water is heerlijk.

 3. juni 28, 2023

  Ben benieuwd hoe leuk die mijn gravelwegen vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *