Dag 43

Ik slaap heerlijk en ben op tijd wakker voor een havermout ontbijt met thee en koffie samen met de gastvrouw. Dan rond kwart over negen fietsen we samen weg, ondanks dat mijn navigatie weer functioneert, fiets ik graag met een local mee.

De route vermijdt alle verkeerslichten en we fietsen over paden die mijn navigatie en google maps niet kennen maar ons probleemloos naar de andere kant van de stad leiden. Daar nemen we afscheid en luister ik weer naar mijn navigatie. 

Onderweg de stad uit kom ik langs het Maarjamäe memorial, een monument ter nagedachtenis aan degene die Tallinn hebben verdedigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een indrukwekkend monument dat uit verschillende elementen bestaat.

Een vriend van mij had mij ook nog op een ander monument gewezen, dat ter nagedachtenis aan Joey Dunlop, de legendarische Noord Ierse motorcoureur die in juli 2000 in Tallinn om het leven kwam.

Na deze twee monumenten tijd voor een eerste Estlands supermarkt bezoek. Bij elk land is het even zoeken welke voedingsmiddelen het beste in het vreetdieet passen. Daarbij is de supermarktdichtheid in Estland aanzienlijk lager dan ik tot nu toe gewend ben, dus ik sla extra in. 

Vanwege een geregelde tuin om in te kamperen bij Vainupea is de geplande route vandaag 135 kilometer. De buitenwijken van Tallinn en de daaropvolgende industrie en daar weer opvolgende B wegen door weilanden stemmen niet erg hoopvol. Pas later komen de bosrijke gebieden, vervallen Sovjetgebouwen en de prachtige kustlijn voorbij.

Funda pareltje

Dan krijg ik een bericht van geplande slaapplaats, haar zus heeft een sauna huis waar ik ook welkom ben. Estse gastvrijheid op en top! Ik krijg geen adres maar coördinaten en kom rond zes uur bij het eerste huis. De vader van degene met wie ik contact had, staat erop dat hij zijn huis laat zien. Geen woord Engels maar een zeer hartelijke lach en handen schudden en daarna met de fiets naar mijn slaapplaats.

En er was gravel!

Hier word ik warm onthaald, het sauna huis is ruim inclusief dus een houtgestookte sauna en sanitair en een slaapkamer. Wanneer ik op de veranda zit te eten komt de heer des huizes thuis. Hij kijkt vol verwondering naar de fiets en lange Nederlander. Vanuit de schuur komt een weegapparaat en de fiets wordt gewogen, de verwondering neemt toe. En met een paar woorden Engels maar vooral veel gebaren en lachen hebben we een vermakelijk onderhoud.

Fiets tegen sauna huis

Ik sluit de dag af in de sauna, douche en lig tevreden in bed. 

Homme näeme (tot morgen)

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *