Dag 77

Het was vannacht nog zo warm, dat voor het eerst sinds 1 juni een lakenzak volstond om warm te blijven tijdens de slaap. Ondanks wat luidruchtige medekampeerders en een spoorweg sliep ik goed. Ontbijten in de zon en de spullen pakken voor een vertrek rond negen uur. 

Uit voorzorg stop ik bij de eerste twee supermarkten voor extra ontbijt en water want het is al snel weer dertig graden. Het eerste deel van de route loopt over een hoofdweg maar er is beter beloofd en die belofte wordt waargemaakt. 

Tegen elf uur komt Esztergom in zicht en dan met name de koepel op de basiliek. Hier staat de grootste kerk van Hongarije en dat zie je er ook wel aan af. Maar eerst koffie, taart en cola natuurlijk.

Na de kerk volgen steeds mooiere uitzichten aan weerszijden van de Donau. De Donau blijf ik volgen langs de Zuidelijke oever en even voor Boedapest een stop ik bij een fietsenwinkel. Na al die kilometers moet de olie van de achternaaf vervangen worden en dit is de eerste winkel die de speciale olie verkoopt.

Binnen de stadsgrenzen van Boedapest is de oever van de Donau gevuld met watersportclubs en horecagelegenheden die sfeerverhogend werken. Mijn route naar een stadscamping speciaal voor fietsers en motorrijders leidt mij daarna door het centrum. 

Ik blijf het leuk vinden hoe veel indrukken je in korte tijd van een stad krijgt wanneer je er doorheen fietst. Van het oude centrum, een groot stadspark, oude industrie en de ambassadewijk in minder dan een uur. De camping is niet veel meer dan een grote binnentuin maar heeft alles wat je nodig hebt.

De hele dag werden er onweersbuien voorspeld maar die bleven uit. Althans tot een uur of acht, de lucht werd donker, bliksem, donder en windstoten gevolgd door bakken met water. Mijn tent had ik wat nonchalant neergezet waardoor ik de veiligheid van het afdak moest verlaten om de haringen te herplaatsen. Na drie stappen was ik tot op de naad verzopen.

Het blijft nog wel even donderen en regenen dus morgen hoor je hoe dit is afgelopen. 

Tot morgen.

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *