Dag 87

Voor het eerst in lange tijd ben ik gewekt door de wekker, de prijs die ik betaal om voor de ergste hitte uit te fietsen. De banden nog vol lucht, de maag vol kwark en de tank vol koud water en zo trap ik half acht weg bij het hotel. 

De staat van de stad blijft mij verbazen en de verbazing neemt toe buiten het centrum. De bevolkingsafname en economische krimp vestigt hier record na record en dat is te zien aan alle leegstaande en in verval geraakte industrie.

Dat die gebouwen waardeloos zijn, belet de zwerfhonden echter niet om ze onverminderd te bewaken. Het effect van mijn bel is beperkt en de honden kunnen aardig hard rennen, gelukkig blijven ze van de hoofdwegen weg en ik wijk vanaf dan niet meer van de hoofdwegen. 

De paar aanvaringen met honden voor ik de stad uit ben maken mij ietwat zenuwachtig voor wat de rest van de dag gaat brengen. Gelukkig volgen er geen ontmoetingen meer met zwerfhonden en nemen de zenuwen langzaam af. Na dertig kilometer laat ik ook de Donau achter mij die ik sinds Slowakije min of meer heb gevolgd.

Doei Donau

Verder buiten de oevers van de Donau kom ik hier weer in een wijds landschap terecht. Met tegen de achtergrond de silhouetten van het Balkangebergte. Ondanks dat dit ook betekent dat ik meer moet klimmen, geniet ik van het uitzicht en uiteindelijk mag ik ook weer afdalen.

Naast de vriendelijke begroetingen in de dorpen wordt er steeds vaker naar mij getoeterd en gezwaaid door passerende automobilisten. Een welkome aanmoediging bij het klimmen boven de dertig graden. Bij een afdaling die volgt trakteert Spotify mij op Queen’s bicycle race en met armen in de lucht zing ik luid mee terwijl ik naar beneden race.

Bicycle race dus

Wanneer ik Montana binnenfiets en de route naar mijn hotel volg lijkt die niet te kloppen en de app van Booking bevestigd dat. Het juiste adres is lastig zoeken omdat ik de naam Хотелски комплекс “Житомир” nergens kan vinden. 

Uiteindelijk vind ik het hotel en fiets naar binnen in de lobby vol vers marmer en goud. De manager verwelkomt mij en zegt dat het hotel recent geopend is en bij de top van Bulgarije wil horen. Na tips over de omgeving en vragen over mijn reis en twee koelkast magneten als cadeau ga ik lang douchen. 

Het hotel is inderdaad erg goed, het restaurant ook en de sauna ook. Verder doe ik weinig omdat het buiten pleurisheet is en ik morgen weer een route met klim over het Balkangebergte heb naar Sofia toe. 

Tot morgen

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *