Zelfontplooiing

Het feit dat ik voor 14 maanden met goed materiaal en financiële zekerheid kan gaan fietsen komt mede door het opgroeien aan de kansrijke kant van de door Sander Schimmelpenninck beschreven kloof en de mazzel van 5 van de 7 vinkjes van Joris Luyendijk. 

Met deze basis heb ik mij nagenoeg mijn hele leven al bovenaan de behoeftepiramide van Maslov bevonden. Dit avontuur voelt dan ook als een toppunt van zelfontplooiing. Om bij te dragen aan de belangrijkere basis van de pyramide van anderen wil ik met mijn avontuur geld ophalen voor goede doelen. 

Geld ophalen voor de meest effectieve goede doelen

Bij het selecteren van een goed doel kwam ik in contact met Bram Schaper van Doneer Effectief. Bram is een van de meest inspirerende personen die Rutger Bregman in lange tijd heeft ontmoet en ik was het al snel eens met Rutger.

Van Bram leerde ik over effectief altruïsme en de drie potjes van moraalfilosoof Stijn Bruers. Stijn biedt hiermee een handvat over hoe je om kan gaan met het weggeven van geld. 

Als ik de geefwijzer voor mijzelf invul dan doneer ik aan mijzelf middels mijn fiets, uitrusting en reisgeld en deze vallen in het eerste potje.

Het ‘emotioneel betrokken geven’ doe ik aan doelen zoals het KWF, het Rode Kruis en de Stichting Jarige Job. Ik heb specifiek voor juist die doelen een bepaalde sympathie en affiniteit. Voor hen vul ik het tweede potje.

En dan het derde potje. Hierbij telt enkel het resultaat van de donatie. Is wetenschappelijk vastgesteld dat het doel aantoonbaar wereldproblemen oplost? Dan verdient dat doel mijn ‘rationele betrokkenheid’. In Nederland selecteert Doneer Effectief de meest effectieve goede doelen wereldwijd om wereldproblemen op te lossen. Zij zijn leidend voor mijn donaties waar maximale impact telt.

Met mijn reis wil ik dan ook zoveel mogelijk mensen enthousiast maken over effectief doneren. Als volger kan je direct bijdragen met een donatie, je steunt dan de drie aandachtsgebieden: Armoede & Gezondheid (33%), Klimaat (33%) en Dierenwelzijn & Voedseltransitie (33%). 

Of ga naar de website van Doneer Effectief om te kijken op welke manieren ook jij effectief kunt bijdragen aan het oplossen van wereldproblemen. 

Klik hier voor de belangrijkste informatie over doneren met belastingvoordeel.

Directe donaties lopen via mij en komen daardoor niet in aanmerking voor belastingvoordeel. Vragen of opmerkingen hoor ik graag via mailinstagram of linkedin.

Hieronder de verschillende boeken die ik hierboven noem en als affiliate van Bol.com ontvang ik een deel van de opbrengsten wanneer je via onderstaande links een boek bij Bol.com bestelt. Alle opbrengsten hieruit doneer ik aan potje 3.

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *