Dag 2

Het is pas vakantie als je vroeg op moet staan om het vliegtuig te halen, en dus zaten wij om half 6 aan het ontbijt zodat we om half 8 in het vliegtuig naar  Akaba konden stappen. In Akaba werden we opgewacht door meest ongeïnteresseerde reisleider ooit, die ons nog net naar de bus bracht en eenmaal in de bus de legendarische woorden sprak”this is Akaba, any questions?”. Die hadden we dus ook niet.

In Akaba konden we wonderwel snel inchecken. Na even te hebben ontspannen op een locals beach, waar iedereen met kleren en al het water ingaat en er louter harde houten banken staan, werden we opgepikt door een boot die ons een stuk de Golf van Akaba op zou varen om daar te kunnen zwemmen en snorkelen. Het werd een decadent toeristisch orgasme. De boot was van alle gemakken voorzien: zitplaatsen in en uit de zon, een goedgevulde koeler met fris, wijn en bier, een mooi hoog dek om vanaf te duiken en een Jordaan die op het achterdek de bbq aanstak om voor ons heerlijke kip te bereiden. We hebben visjes en koraal gezien en de mensen van de andere reisorganisatie die ook op de boot zaten belachelijk gemaakt, want zo hoort dat. We werden veilig en ruim op tijd thuisbezorgd zodat we nog tijd hadden voor een welverdiend dutje voor het avondeten.

Akaba mag dan een toeristische badplaats zijn, in het centrum waar allerlei kralen, noten en kleding te koop zijn lopen vooral locals rond, iets wat de sfeer en beleving absoluut ten goede komt. Bovendien houden de meeste winkeleigenaren gepaste afstand, een fijne verassing als je rekent op de opdringerigheid van Tunesiërs en Egyptenaren. De ene moslim is duidelijk de andere niet (Geert!).

Na het eten zijn we op jacht gegaan naar de goedkoopste arabierendoek. Die moet ons morgen tijdens een jeeptocht in de woestijn tegen zand en zon beschermen. Afdingen en praatjes maken met winkeliers is een soort sport. Wanneer de lokale afzetters horen dat we uit Nederland komen gooien ze direct de volledige opstelling van het Nederlands elftal dat in 1988 het EK won eruit. Wat bij sommigen van ons niet direct de beste verkooptruc is. Uiteindelijk zijn we geslaagd, nu nog een arabier vinden die ons het omknopen wil uitleggen… Morgen de woestijn en slapen bij de bedoeïenen!

Geschreven door: