Dag 252

Het was heerlijk stil in de riad, een riad (Arabisch: رياض) is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een atrium of binnentuin. Het woord riad komt van het Arabischewoord ryad (رياض) dat tuin betekent. Riads waren de huizen van het rijkere deel van de burgerij. Deze staan vaak in de oude, ommuurde delen van de stad (de medina) maar komen ook voor op het platteland. Dank u Wikipedia.

Ria D.

Zodoende begon ik uitgerust aan mijn ontbijt van havermout met appel voor ik ging kijken waar mijn was was. De was stond al schoon en droog voor mijn deur en zo kon ik om elf uur vertrekken voor een ritje van 50 kilometer. Waar er vanaf Dakhla eigenlijk maar één weg was, zijn er nu meerdere opties en ik fiets eindelijk over een rustige weg.

Meer msemmen, meer beter

Ook fiets ik hier van dorp naar dorp en tref ik ook nog een mooie onverharde route onderweg naar Massa. Omdat alles anders is moet ik ook weer even wennen aan het beschikbare eten en ben inmiddels fan van de taco’s en wraps bij snackbars maar ook van de meer traditionele msemmen. Samen voorkomen ze dat ik hongerig en chagrijnig wordt.

Duivelszand

Dat komt goed van pas want niet veel later blijkt de mooie onverharde weg wel erg onverhard te zijn. Lange stukken mul zand maken dat ik meermaals moet afstappen en de fiets moet duwen. Zonder voorgenoemde etenswaren had ik aanzienlijk harder gevloekt dan nu het geval was.

Meer riad, meer beter

Als ik volgens de navigatie bij de riad van vandaag ben, kijk ik twijfelachtig naar een gebouw met een gammele houten deur. Als ik die vervolgens open duw zie ik wederom een prachtige riad, tegels, groen en een warm welkom. Eerst thee in de salon, daarna douchen en chillen en op het dakterras uitkijkend over de oceaan dit stukje optypen. 

أراك غدا

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *