Dag 269

Na gisteren uiteindelijk weer opgewarmd te zijn zag ik dat er voor vandaag ook nog een paar buien voorspeld zijn. Een goede reden om een dag extra in Fez te blijven, mijn riad is echter volgeboekt maar op slechts een paar honderd meter vind ik een prima alternatief. Hier check ik om twaalf uur in en plaats mijn nog steeds natte fietsschoenen op het dakterras om te drogen. 

Het hotel ligt aan de rand van de medina en hierbij een stukje educatie: De medina (Arabisch: مدينة) is het oudste gedeelte van Noord-Afrikaanse steden. Ze wordt vaak omringd door stadsmuren. Het verdedigbare deel wordt dan kasba genoemd. Naast dicht opeenstaande en gestapelde woningen zijn er veel winkels en andere bedrijfjes gevestigd. Medina betekent in het Arabisch stad.

Fez is een van de oudste steden van Marokko en heeft de oudste medina van het land, wat dus logisch is want stad en medina zijn hetzelfde. De medina is ook bekend vanwege de vele toeristen die er verdwalen en de vele scharrelaars die verdwaalde toeristen met plezier van hun Dirhams afhelpen. Ook ik word al snel na het betreden van de medina geconfronteerd met deze zelfbenoemde gidsen. 

Als ik ergens in het doolhof wat de medina is een hoek omga hoor ik dat die straat gesloten. Waar ik heen wil is de volgende vraag, ik zeg nergens heen te willen en loop een andere kant op. Er zijn uiteindelijk maar weinig straten die gesloten of doodlopend zijn, daar kom ik achter als ik de opmerkingen van de daaropvolgende twintig “gidsen” negeer. 

Duidelijk is dat ze sinds het jaar 900 lekker hebben doorgebouwd en gebouwen staan kriskras door elkaar en dicht op elkaar. Hierdoor zijn de doorgangen en routes smal en onlogisch, in vijf minuten tijd kom ik een andere toerist minstens drie keer tegen en telkens lopen we elkaar tegemoet. 

Los van de hoofdstraten met veelal koopwaar afgestemd op toeristen kom ik ook door rustigere delen en delen waar met name Fezenaren hun inkopen doen. Op die laatste plek wordt ik voor de 21ste keer gewezen op een doodlopende straat en ervaren loop ik door. Dit bleek echter geen scharrelaar maar een local en de informatie klopte wel en knik vriendelijk als ik de local op de terugweg weer passeer. 

Terug in de riad merk ik net te laat dat het weer regent en mogen mijn schoenen opnieuw beginnen met drogen. Morgen weer een dag. 

أراك غدا

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *