Dag 297

Een droge tent is een goed begin van een mooie dag. Minder wolken en meer zon en een mooie route van ruim 140 kilometer waarvan ik gedurende de dag wel kies of ik die helemaal afleg. Zodra ik de beschutting van het bos verlaat merk ik hoe hard de wind waait. Even later als ik voor de Lidl sta te lunchen waait mijn croissant bijna weg. 

Deze waaide gelukkig niet weg

Als ik mijn weg vervolg door Esphino, lijkt de wind door de bebouwing uit alle richtingen te komen en word ik veelvuldig heen en weer geslingerd. Bij de monding van de Douro geeft mijn navigatie aan dat ik met een pont de rivier moet oversteken. Echter is er geen spoor van een pont te bekennen en tegen de wind in volg ik de Douro. 

De Douro loopt door het centrum van Porto en dat is het omrijden meer dan waard en uiteindelijk steek ik via de Ponte Luis alsnog de rivier over. Langs de noordelijke oever fiets ik weer richting de kust. Overal langs de oever en de kust zijn volle terrassen en ook de fietspaden zijn weekenddruk en ik laveer rustig om de drukte heen. 

Als t druk is maak ik geen foto’s

Gedurende de middag gaat de wind wat liggen en neemt de temperatuur verder toe. Op een onverhard deel van de route door het bos staat een deel van het pad onder water. Uiteindelijk lukt het mij niet om mijn voeten droog te houden maar het is wel verkoelend. Op het dorpsplein van Vila do Conde eet ik wat en leg mijn schoenen en sokken te drogen. 

Kijkend naar de omstandigheden denk ik de volledige route te kunnen rijden, later heb ik zelfs een lege weg voor mij. Andere weggebruikers staan stil in de berm en ik word begeleid door twee politiemotoren. Dan komt er een motor naast mij rijden en zegt dat ik toch ook de berm in moet voor een peloton wielrenners. En ik zat net zo lekker in mijn ritme. 

En niet eens hun eigen banden plakken…

Met nog twintig kilometer te gaan stop ik bij een Intermarche. Dan zit ik in de zon op een bankje met Cola, proteïnekwark en een snicker. En zoals de geur van de stal gisteren mijn neus kriebelde word ik nu wat zwaarmoedig omdat ik dit dagelijkse ritueel straks ga missen. Gelukkig nog ruim zes weken en een paar duizend kilometer te gaan. 

Vejo você amanhã

Geschreven door:

2 Reacties

 1. Christa van Dam
  maart 23, 2024

  🍀🍀👏🏻👏🏻respect

 2. Warner
  maart 23, 2024

  Nog “maar” ruim 6 weken?
  Ik weet nu al dat ik je dagelijkse berichten ga missen.
  Hou het positieve gevoel vast en geniet van de laatste loodjes 👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *