Dag 81

De live muziek van buiten bereikte mijn kamer niet, de airco deed zijn best en er werd dus goed geslapen. Ambities om vroeg te vertrekken sloten niet aan bij het ontbijt dat vanaf acht uur werd geserveerd. Het was de vertraging meer dan waard gelukkig en zo vertrok ik om negen uur.  

Het is warm en zondag en dat betekent gesloten supermarkten in Kroatië, met een paar repen zonder chocola en 3 liter koud water verwacht ik Servië wel te halen. Het is 80 kilometer tot de grens en voor de grens zijn vier dorpen die aan de oever van de Donau liggen. Het fietspad ligt echter aanzienlijk hoger en zo kan ik vier keer lekker dalen maar ook flink klimmen.

Gelukkig tref ik een bakker die open is en ook drinken verkoopt en veel horeca is wel open. Om elf uur plof ik, na bijna 50 kilometer, op een terras voor koffie en cola. Voor vertrek nog een glas ijsklontjes om mijn watertank wat te koelen. 

Op de route kom ik ook door Vukovar, een stad waar hevig gevochten is en bij de slag om Vukovar zelfs grotendeels werd verwoest. De zwaar gehavende watertoren is in die staat behouden als symbool voor de strijd. Onvoorstelbaar indrukwekkend.

Wanneer ik net voor de grens een afscheidslunch in Kroatië wil nuttigen, blijkt de keuken gesloten. Aangezien de route berg af is vertik ik het om terug te fietsen en ga richting de grens. De overgang is soepel en ik stop snel bij een goed aangeschreven restaurant. De airco loeit, er wordt binnen vrolijk gerookt, ik ben gelijk friend van de ober en de kip met patat was de veiligste keuze. 

Met een twijfel of de kip nog goed was fiets ik verder Servië in, hier zijn de supers gewoon weer open en ik haal fruit yoghurt en vers water bij de Lidl om mijn maag gerust te stellen. Het is 35 graden en er is geen schaduw, het is afzien maar ook genieten. 

Langs de Donau zijn duidelijk de sporen van een storm van enkele weken terug te zien. Honderden bomen zijn in hun geheel omgegaan of halverwege gebroken als luciferstokjes. Bij de camping heeft de keuken zoveel schade opgelopen dat ik op mijn eigen kookstel pasta maak. Verder zijn de voorzieningen van Duitse kwaliteit zoals in een van de reviews viel te lezen.

Dit is dus niet de camping

Omdat er voorlopig geen regen voorspeld wordt, staat de tent op standje doorwaai. Ambities om vroeg te vertrekken richting Belgrado. 

Tot morgen.

Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *