Thailand dag 2 Bangkok

Wakker worden in de kou, de gedachte aan de winter. Gelukkig stond de airco iets te hard en is de kamer snel warm na het openen van het raam, wakker worden in Bangkok eindelijk.
Bij het ontbijt zitten Erik en Menno al aan de rijst, eieren en aardappelen met koffie en orange, orange zonder juice en er is ook yellow een prima Thais ontbijtbuffet al met al. Erik en Menno vertrekken voor hun tripadvisortour inclusief “special for you my friend tuktuk tour naar de wholesale.
Co en Rog inmiddels uit hun coma voegen zich bij het ontbijt en we bepalen het plan voor de dag, koffie, ticket Chiang Mai boeken en langzaam richting Co van Kessel voor de fietstour. De koffie smaakte goed en we konden naast het hotel terecht bij de reisagent, als echte Nederlanders eerst even op vliegwinkel.nl kijken en vervolgens de vriendelijke ladyboy de beste prijs laten uitzoeken. Voor 160 euro 3 tickets en daar kon vliegwinkel.nl niet aan tippen.
Omdat het nog relatief koel was, 28 graden, besloten we te voet te beginnen en naar het grote paleis te lopen. Het gebrek aan lange broek en de bloedhete binnen de paleismuren deed ons na de nodige fotomomenten snel een gekoelde taxi opzoeken richting Co van Kessel. De vriendelijke kruisgrijpende chauffeur bracht ons voor 200 baht in iets minder dan uur door de drukke stad naar onze bestemming.
Na ontvangst met een free drink kregen wij te horen dat we in het groene team zaten voor de 5 uur durende Co Combo. Het groende team bestond verder uit een stel uit Rotterdam, broer en zus uit Appingedam en twee ietwat sneue vrijgezelle backpackers die aanvullende informatie spaarzaam vrijgaven.
De uitleg van onze guide, Mr. A, ging grotendeels in het Engels maar ook enkele Nederlandse woorden sprak mr A bijna vloeiend uit. Zijn assistent mr York was minder spraakzaam maar een bekwaam fietser en die zou zorgen dat de meute bij elkaar bleef.
De fietsen werden uitgedeeld en na de nodige zadelaanpassingen bestegen wij onze oerhollandse vervoersmiddelen. Binnen 5 minuten waren we alle drie over uit dat dit een onvergetelijke ervaring zou worden. Buiten alle grote wegen om leidde mr A ons door de smalste straatjes en over markten, na elke bocht een ander straatbeeld, andere geluiden en andere geuren. Iedereen blijft vriendelijke lachen ondanks dat je met 10 fietsen door een straatje rijdt van net een meter breed en er van de andere kant drie scooters komen, twee honden en drie steekwagens met ieder minstens 500 paar schoenen.
Na een uurtje fietsen staken we de rivier over naar Bangkok Noord, net als in Amsterdam het arme deel van de stad. Ook hier trapte we lekker door achter mr A die ons langs nog meer tempels en markten leidde en ons informeerde over de route: hiel naal lechts, dlempel, pas op hoofd, pas op hond.
Net op het moment dat het reetje volgezweet begon te bezwijken onder de zadelpijn kwamen we aan bij ons volgende vervoermiddel, een voor Bangkok kenmerkende longtailboot. Mr York laadde netjes alle fietsen in, Mr. A hosselde flesjes water waarna iedereen plaatsnaam op de boot. In tegenstelling tot in Amsterdam gelden er geen snelheidslimieten en de schipper benutte dan ook graag alle 250pk van zijn Nissan motor om ons met een grote glimlach volgas over de rivier en door de kanalen te varen langs huizen, mangoplantages en zonnende varanen. De fietsen werden weer uitgeladen en we stonden nu op een verhoogd betonnen fiets/voetgangerspad van minder dan een meter breed met aan beide kanten een hek. Mr A stelde onze gelukkig gerust dor te zeggen dat het verderop smaller wordt en er dan geen hekken meer zijn.
Na een lokale lunch, nog meer smalle paden, honden, bruggen,tempels en nog een tocht met de longtailboot kwamen we voldaan terug bij het beginpunt.
De dag afgesloten met welverdiende biertjes en douche veel lekker eten bij Sawadee house.
Geschreven door: